Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΘΕΜΟ, ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ !...

 
Ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της ΙΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών κατά του εκδότη-δημοσιογράφου ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δίωξη ασκήθηκε καθώς το οικονομικό έτος 2008 υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση (δεν δηλώθηκε 1,6 εκατ. ευρώ).

Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε ύστερα από φορολογικό έλεγχο και η δίωξη ασκήθηκε πριν ολοκληρωθεί η φορολογική - διοικητική διαδικασία. Δηλαδή, πριν ασκηθεί προσφυγή από τον ελεγχόμενο, αλλά και πριν να εκδοθεί δικαστική απόφαση από φορολογικό δικαστήριο, όπως προέβλεπε το ευμενέστερο δικονομικό καθεστώς (Ν. 2537/1997), πριν δηλαδή την ισχύ του νόμου 3941/2011.

Τον Φεβρουάριο του 2013, κατά το στάδιο της ανάκρισης, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, καθώς ασκήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή πριν την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής - διαδικασίας. Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε με βούλευμά του το αίτημα του κ. Αναστασιάδη.

Ακολούθως ασκήθηκε αναίρεση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο κ. Παντελής πρότεινε να μην εφαρμοστούν αναδρομικά δικονομικές - φορολογικές διατάξεις που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα του κατηγορούμενου και συνεπώς να ακυρωθεί μερικώς το επίμαχο βούλευμα και να κηρυχθεί απαράδεκτη η σε βάρος του κ. Αναστασιάδη ποινική δίωξη για την πράξη της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, ο κ. Παντελής υποστήριξε ότι δεν μπορούν οι δυσμενέστερες φορολογικές διατάξεις του νόμου 3943/2011 να έχουν αναδρομική ισχύ.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όμως, απέρριψε την εισήγηση του συγκεκριμένου αντεισαγγελέα, καθώς οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν προσκρούουν στην προβλεπόμενη από το άρθρο 7 του Συντάγματος καθιερωμένη αρχή της μη αναδρομικότητας ποινικού νόμου, γιατί αφορά της ουσία της υπόθεση και όχι καθαρά ποινική διαδικασία. Έτσι, κατέληξαν οι αρεοπαγίτες, οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 έχουν εφαρμογή και επί των εγκλημάτων που φέρονται ότι τελέστηκαν πριν την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου.

Ως εκ τούτου, η δίωξη σε βάρος του κ. Αναστασιάδη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ισχύει, μαζί, βέβαια με την  κατηγορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: